De nieuwe Still elektrische pallettruck

28 juli 2010

Veelzijdig, betrouwbaar en efficiënt

Still introduceert vier nieuwe elektropallettrucks in de EXU-serie. De nieuwkomers, leverbaar in draagvermogens van 1.600, 1.800, 2.000 en 2.200 kg, zijn veelzijdig en betrouwbaar, wat een efficiënte inzet in elke omgeving mogelijk maakt.

Een van de sterke punten van de EXU-serie is de wendbaarheid. Met een l2-maat van slechts 510 mm is de truck uitzonderlijk compact. Ze zijn maar liefst 43 mm korter dan hun voorgangers en hebben een draaicirkel van maar 1.495 mm. In combinatie met een dissel die tot 90° naar links én rechts kan worden gedraaid, garandeert dit een maximale manoeuvreerbaarheid in zelfs de meest krappe ruimte.

Ingebouwde intelligentie
Alle nieuwe EXU-pallettrucks zijn bovendien uitgerust met het intelligente besturingssysteem Optispeed 3.0. Dit systeem past de rijsnelheid van de truck automatisch aan de hoek van de dissel aan en verhoogt zo de veiligheid op de werkvloer.
Dankzij Optispeed 3.0 is het zelfs mogelijk om te werken met de dissel in verticale stand. Niet alleen wordt manoeuvreren zo eenvoudiger, kwetsuren aan voeten zijn ook definitief verleden tijd. Een geïntegreerd toegangscontrolesysteem met PIN code is leverbaar voor nog meer veiligheid.

Veilig en onderhoudsvriendelijk
De EXU’s zijn verder energiezuinig en onderhoudsvriendelijk. Onder andere dankzij het gebruik van AC-technologie is Still erin geslaagd het service-interval voor de trucks te verdubbelen van 500 naar 1.000 bedrijfsuren.
De AC-motor fungeert als generator bij het ‘zacht’ remmen; wanneer de bestuurder de rijschakelaar los laat. Vrijkomende energie wordt dan opgeslagen in de batterij.
Als de rijschakelaar wordt losgelaten bewaakt de besturing bovendien elke rolbeweging van de truck. Ongecontroleerd terugrollen wordt hierdoor verhinderd, ook op hellingen en in stilstand.


Zuinig en productief
Individuele rijeigenschappen en prestaties van de truck kunnen eenvoudig worden aangepast aan de behoefte via twee aparte rijprogramma’s.
In de Eco-modus is de truck extra zuinig en kan per batterijlading ongeveer 15% langer worden gewerkt. De productiviteit blijft daarbij gelijk aan die van andere gangbare trucks in de markt.
In de Boost-modus draait de motor in het hogere prestatiebereik en wordt een krachtige acceleratie en een maximale rijsnelheid van 6 km/h geleverd. In vergelijking tot andere modellen neemt de productiviteit met circa 25% toe, terwijl de inzetduur ongewijzigd blijft.

Ergonomisch en intuïtief
Bediening van de EXU gebeurt intuïtief. Alle bedieningselementen zijn ergonomisch gepositioneerd voor zowel links- als rechtshandigen en maken gelijktijdig bedienen van bijvoorbeeld heffen en rijden mogelijk. De grote druktoetsen zijn voorzien van reliëf, zodat ook met werkhandschoenen alle functies probleemloos kunnen worden herkend en uitgevoerd.
De vorklengte wordt op de specifieke inzetomstandigheden afgestemd en bedraagt maximaal 2.400 mm, zodat ook twee europallets tegelijkertijd kunnen worden opgenomen.
Omdat de bodemvrijheid met 20 procent is toegenomen vormen zelfs de meest steile laadperrons en hellingen geen probleem voor de EXU.

Keuzemogelijkheden
Het lage energieverbruik maakt een inzet van compacte batterijen met geringe capaciteit mogelijk. De nieuwe EXU-serie is leverbaar met batterijcapaciteiten tot 375 Ah. Een lange, intensieve inzet is daarmee gewaarborgd.
Optioneel levert Still onder andere een geïntegreerde lader en een systeem voor zijdelings batterijwisselen. De twee zwaarste uitvoeringen, met capaciteiten van 2.000 en 2.200 kg, zijn ook leverbaar met verend opklapbaar staplatform. Dat maakt de EXU 20 en de EXU 22 uitermate geschikt voor horizontaal transport over middellange afstanden.