Blue-Q is IQ

27 juli 2010

Blue-Q van STILL is wederom een voorbeeld van de doorlopende ontwikkeling en realisatie van vooraanstaande, innovatieve en efficiënte ideeën.

 

Hoe werkt Blue-Q?

 

De efficiëntie-modus Blue-Q van de heftruck wordt met een druk op de knop geactiveerd. Dankzij de intelligente optimalisatie van basiskenmerken van de aandrijving wordt precies de energie bespaart, daar waar het deze het arbeidsproces niet beïnvloedt.

 

Wat levert Blue-Q op?

 


Afhankelijk van aard van de inzet en truckuitvoering is een energiebesparing mogelijk tussen de 10 en 20 %. Dit levert ongeveer € 2.500,- op bij een 1,6 tons elektrische heftruck, gemeten over een inzet van 5 jaar bij een drieploegendienst. Niet meegerekend zijn verdere kostenbesparingen door verminderde slijtage, een langere levensduur van de batterij en een verbeterde inzetduur per lading. Hierdoor komt er tijdens de energieproductie minder CO2 vrij; want hoe minder er gebruikt wordt des te minder er opgewekt hoeft te worden. Daarbij regelt Blue-Q niet alleen de rijeigenschappen, maar ook het intelligente uitschakelen van elektriciteitverbruikers. Afhankelijk van uitvoering en inzet vertegenwoordigen juist deze componenten bij elkaar opgeteld tot wel 35 % van het totale energieverbruik.