Onderhoud loodzuurbatterij

05 oktober 2023

Onderhoud loodzuurbatterij

 

Hoe laad ik een loodzuurbatterij op?

Het is belangrijk om de loodzuurbatterij van een heftruck of magazijntruck zo ver mogelijk te ontladen voordat deze wordt opgeladen. In de meeste gevallen wordt een ontlading van 80% aanbevolen voor loodzuurbatterijen. De batterij-indicator op het display geeft duidelijk aan wanneer dit punt is bereikt. Dit kan worden aangegeven door een symbool en zelfs op den duur door de hydrauliek uit te schakelen (waardoor heffen niet meer mogelijk is). Het is belangrijk om altijd op dit signaal te reageren om te voorkomen dat de machine stopt met werken.

Daarnaast kan een te diepe ontlading van de batterij schade veroorzaken in de vorm van sulfatering. Sulfatering treedt op wanneer kristallen zich vormen in de batterij, meestal als gevolg van langdurige ontlading zonder opladen. Door de batterij op tijd op te laden, kan zowel stilstand als schade aan de batterij worden voorkomen.

Loodzuurbatterijen gaan gemiddeld 1.250 tot 1.500 laadcycli mee. Wanneer de batterij aan de lader wordt gekoppeld, geldt dit als een laadcyclus. Zelfs bij een korte laadduur van bijvoorbeeld een lunchpauze van een half uur. Vermijd tussentijds opladen van de batterij, want dit verkort de levensduur aanzienlijk.

Wanneer de batterij 80% is ontladen plaats dan de machine gelijk aan de lader

Gebruik een geschikte lader

Rond altijd de laadcyclus volledig af

Laad nooit de loodzuurbatterij tussentijds op

 

Water bijvullen?

De batterij bevat een mengsel van accuzuur (elektrolyt) en gedemineraliseerd water. Tijdens het gebruik van de batterij verdampt het water geleidelijk, dus het is belangrijk om regelmatig het waterniveau te controleren. We raden aan om dit na elke 5 volledige laadbeurten te doen.

Het bijvullen van de batterij met gedemineraliseerd water moet altijd plaatsvinden na het opladen van de batterij, wanneer de batterij nog warm is. Het is essentieel om dit nooit te doen voordat de batterij is opgeladen.

Bij vragen over het opladen of bijvullen van uw batterij, neem gerust contact op met 1 van onze adviseurs.